(Z časopisu: Chatař a chalupář", s. 41, čís. 9, 1996) Suroviny500 g polohrubé mouky250 g škvarků 100 g másla20 g droždí250 ml mléka100 ml bílého vínasůl a pepř Postup přípravy: Droždí necháme vykynout v trošce mléka na kvásek. Mouku přesijeme do mísy. Škvarky usekáme na menší kousky, pak vložíme do mísy, spolu s máslem, kváskem, vínem, solí a pepřem. Nejdříve v míse a pak na vále vypracujeme hladké těsto. Hladké a pružné těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu vykynout, tj. až minimálně zdvojnásobí svůj objem. Potom těsto srazíme a několikrát krátce prohněteme, proboucháme a necháme zase několik hodin odpočívat. Těsto konečně rozválíme na placku o tloušťce asi 3/4 cm. Z placky nakrájíme menší kolečka - placičky, nožem nahoře naznačíme pro ozdobu rýhy a potřeme povrch rozšlehaným vejcem. Necháme je ještě asi 20 minut na mírně vymaštěném plechu vykynout, pak upečeme v předehřáté troubě při střední teplotě (180 - 190°C) dorůžova (asi 20 -30 minut). |
Žádné komentáře:
Okomentovat