Maďarské škvarkové placičky - Töpörtyus pogácsa (Maďarská kuchyně, zařazeno v lednu 2004) Suroviny:250 g čerstvých škvarků500 g mouky20 g kvasnic100 ml mléka2 žloutky200 ml kyselé smetany1 vrchovatá lžička bílého pepřesůl
Postup přípravy: Rozpustíme kvasnice ve vlažném mléce. Vymícháme těsto z mouky, škvarků, žloutků, kyselé smetany a mléka s kvasnicemi rozpuštěnými v mléce, pepřem a ochutíme solí. Jestliže je těsto příliš tuhé přidáme trošku mléka. Zakryjeme a ponecháme na teplém místě vzejít - asi tak 1 hodinu. Když je těsto nakynuté, rozválíme je na pomoučené desce na plát asi 2 cm silný, na kterém vyznačíme nožem mřížku a formičkou nebo kolečkem na těsto vyřízneme placičku asi v průměru asi 3-4 cm. Placičky poklademe na plech a necháme ještě asi 30 minut nakynout. Pak je potřeme na povrchu rozšlehaným žloutkem a pečeme při 200°C, po dobu asi 40 minut až jsou zlatohnědé. Výtečně chutnají s bílým vínem.
nahoru |
Žádné komentáře:
Okomentovat